torsdag 19 februari 2009

Kameraövervakning

Vad är vitsen med kameraövervakning av publiken i en ishall? Förhindra att brott begås kanske, och hjälp vid utredande av begångna brott?

Motiveringen framgår inte av artikeln på Hockeyligans hemsida. Det närmaste man kommer något sådant är: "- Vår ambition är att ett besök på en elitseriematch ska vara en kul och angenäm upplevelse och där utgör ett modernt säkerhetssystem en viktig pusselbit. Kameraövervakning ökar servicen och säkerheten och ger extra trygghet för alla besökare, säger Ulf Rönnmark, marknadschef på Svenska Hockeyligan AB."

"Ökar servicen och säkerheten" - på vilket sätt ökar det servicen? Och: är det många som känner sig osäkra på match?

Begås det många brott i ishallen under match? som stående på ståplatsläktaren känner en sig lite utpekad i sammanhanget eftersom det ju är sinnebilden av pöbelbeteende. Och ja, pöbelaktigt är det ju med skrik och skrän och hånfulla sånger. Och kärlekssånger. Och hoppande och flaggviftande och kramandes. En slurk medhavt slinker ner hos en del. Och halstabletter och Ramlösa. En tom plastflarra kan flyga. Och konfetti och toapappersrullar. Det är sånt där som "pöbel" på ståplats ägnar sig åt.

Övervakningen av arenorna ska dessutom ske centralt ifrån: "- Att centralt kunna övervaka samtliga arenor skapar goda möjligheter till samordning och kostnadseffektivitet." Ugh... "1984"-vibbar någon?

Men inget som motiverar övervakning sker där inte. Knappast heller i läktarkumpanernas ögon. Beslutet om kameraövervakning är Hockeyligans men det är klubbarna som söker tillstånden för övervakning hos Länsstyrelsen. Utvecklingen av Luleå Hockeys ansökan kan man följa här.

Skellefteå (Saik) har för sin del fått tillstånd av Länsstyrelsen i Västerbotten men beslutet är överklagat av Justitiekanslern uppger Västerbottens Folkblad: "'Av nuvarande villkor kan inte utläsas närmare vilken användning av bilderna som är tillåten enligt tillståndet. Justitiekanslern anser därför att ytterligare villkor behövs som klargör detta' skriver JK i sin överklagan. – Det är Hockeyligan som är sakkunnig i det här fallet så vi får ta ett snack med dem till veckan, säger Skellefteå AIK:s klubbdirektör Pea Israelsson."

Så det är Hockeyligan som är sakkunnig om förhållandena i Skellefteå? Låter ju märkligt för nog tänker en ju att skellefteborna själva vet bättre än någon säkerhetsansvarig på Hockeyligan. Centralism i en av dess många onödiga former.

Ståplatssupportrar tvingas ju stå till svars för det mesta som sker på andra ståplatsläktare. "Tycker du det är rätt gjort..? va, va... stöder du verkligen sånt? öh..?" Lika lite som alla andra har ståplats någon skyldighet att ta avstånd från eller ens ha en åsikt om händelser vi själva inte är inblandade i. Vi kan bara tala för oss själva och faktum är att vi behöver inga kameror i ishallen Delfinen oavsett vad som händer på andra håll. Vi är jävligt sakkunniga på den fronten.

Någon som har hört: "Har man inget att dölja så har man inget att vara rädd för"? För att dra en liknelse, det är fullt lagligt att knulla, finns inga oegentligheter att dölja i mitt sovrum, men jag vill fan ändå inte bli filmad när jag gör det.

Sista ordet är inte sagt i den här frågan.

Inga kommentarer: