onsdag 17 december 2008

"Visa flinten!"

Tog ett slumpvist matchprogram ur högen till att läsa på muggen. Programmet var till en match Luleå Hockey - HV71 säsongen 1989-90. På en sida hittade jag följande text av tf nyhetschefen på NSD. Snor hela krönikan.

"En gång i tiden hedrades ståplatspubliken i Delfinen med titeln Sveriges Bästa Publik. Med hemmapublikens självklara rätt häcklade E-sektionen domare och gästande lags busar. Ramsorna var slagfärdiga, kryddade med humor och finess.

Idag har tomteblossgänget förvandlats sig till en skränande pöbel som skanderar oförskämdheter, totalt befriade från varje uns av tankeförmåga.

I tisdags gästade Djurgården och Håkan Södergren Delfinen. Alla som är läskunniga och intresserade av ishockey vet att Håkan Södergren lider av en svårbotad hårsjukdom. Han tappar hår och riskerar att bli flint. Sjukdomen är gåtfull och läkarna står frågande. De som drabbats av samma sjukdom som Södergren får ökat håravfall när de utsätts för stress. Inför matchen mot Luleå hade Södergren, som en direkt följd av sin sjukdom, vilat fem matcher. Tillbaka i laget bjöd han publiken på en strålande underhållning.

Och vad fick han tillbaka? 'Visa flinten Södergren!' 'Ingen hjärna inget hår!' Södergren satt ensam i utvisningsbåset när gaphalsarna hånade honom.

Pöbelns vrål handlade inte om hans insatser på isen, utan om hans svåra sjukdom. Det finns fler exempel. När E-sektionen tycker riktigt illa om domaren drar den till med 'Domarfitta'. En av kvinnans kroppsdelar används alltså av skränfockarna för att markera avsky och förakt. Ordvalet säger allt om dessa förvuxna pubertetsynglingars syn på kvinnor. Pöbeln nöjer sig inte längre med verbala oförskämdheter. Nytt inslag i Delfinen är plastbrickor som kastas in på isen från ståplatsläktaren. Flera spelare har åkt omkull, men ännu har ingen (tack och lov) slitit sönder ledband eller korsband.

Infantilitet som med råge passerat gränsen för det stupida går inte att göra så mycket åt. Därför hoppas jag att Delfinens ägare (Luleå kommun) till nästa säsong bygger om ståplatsläktaren till sittplatser. Skränfockarnas vrål från mänsklighetens avgrund förtjänar inget annat bemötande."

Ojojoj... där blev vi allt satta på plats. Bara snälla ramsor efter det. Eller inte...

Tyckare på blaskor är sig lika - fördömande av supportrar för ingenting för, icke-händelser - det är grejen då och nu. Det kördes visserligen en del skit den där tiden som får mig att fortfarande bli lätt generad men det där mot Södergren hör inte till de ramsorna. Tror nog Södergren återhämtat sig mentalt efter det där vid det här laget. Eller vad tror ni? ni som själva har glesbevuxet upptill.

Kommer förresten inte ihåg några kastade plastbrickor. Någon annan som gör det?

Inga kommentarer: